A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Le kell-e mosni a micellás vizet használat után?

Le kell-e mosni a micellás vizet használat után? Te a lemosni vagy rajta hagyni csapatban vagy?
Fogadjunk, hogy feltetted már magadnak a kérdést, hogy vajon le kell-e mosni a micellás vizet, miután áttisztítottad vele az arcod. Mint sok minden, ez sem egyszerűen igen vagy nem, hanem bizonyos kondícióktól függ. Ha már voltál úgy, hogy nem tudtad, hogy mitől piros és viszket a bőröd és van micellás víz a rutinodban, akkor olvass tovább, hogy megtudd, hogy miért lehet megoldás számodra, ha használat után lemosod a micellás vizet az arcodról.

Valljuk be őszintén, mind imádjuk a micellás vizek koncepcióját: egy egyszerű vattakorong segítségével csak áttörölgetjük vele az arcunkát és már mehetünk is a dolgunkra. Kész-passz. Egy fáradt és lusta estén az ember szívesen nyúl inkább a micellás vízért… Nekünk három kedvencünk is van a csapatban, a NEOGEN Real Flower Arctisztító Víz Körömvirággal kombinált és érzékeny bőrre ideális, a NEOGEN Real Flower Arctisztító Víz Rózsával a száraz és érzékeny bőrtípusoknak lehet jó választás, míg zsíros bőrtípusra és pattanásra hajlamos bőrre egyértelműen a Benton Teafás Arctisztító Vizét ajánljuk.

A „le kell-e mosni a micellás vizet” kérdése azért merül fel, mert gyengéd felületaktív anyagokat tartalmaznak és használat után ezek a gyengéd felületaktív anyagok rajta maradhatnak a bőrön és bőrtípustól függően irritálhatják a bőrt. Vizsgáljuk meg kicsit tudományos szempontból is a kérdést, mielőtt megválaszoljuk.

Mi is az a micellás víz?

A micellás víz az arctisztítók egy típusa, melyek eltávolítják a bőrről a sminket, szennyeződéseket és törmelékeket, és gyakran nem csak tisztítanak, de tonizálnak és hidratálnak is. A micellás vizet ráöntöd egy vattakorongra és áttörlöd vele az arcodat. Technikailag ezután nem szükséges lemosni, szóval kicsit olyanok, mint a sminkletörlő kendők. Elsőként a Bioderma dobta piacra a micellás vizet (1991-ben), melyet a modelleknek és sminkeseiknek fejlesztettek ki, hogy a bemutatókon a színfalak mögött gyorsan letudják szedni a sminket a modellekről arcmosás nélkül, hogy aztán a másikat már gyorsan fel is varázsolhassák. Gyakorlatiasságuk miatt pedig igen gyorsan elterjedtek a szépségápolók körében.  

Hogyan működik a micellás víz?

A micellás vízben két kulcsösszetevőnek kell lennie: víznek (tudjuk, sokkoló) és felületaktív anyag(ok)nak. A felületaktív anyagok végzik a tisztítást. A felületaktív anyagok molekulái két részből állnak, van egy hidrofil fejük és lipofil farokrészük. A hidrofil rész a vizet szereti (és taszítja az olajat), míg a lipofil rész az olaj, faggyú és a szennyeződések társaságát keresi (és taszítja a vizet). Így képzeld őt el:

Így képzelj el egy felületaktív molekulát.

A víz és az olaj alapból taszítják egymást, nem tudnak egymásba összekapcsolódni, oldódni, ezért sem tudsz egy zsíros szennyeződést lemosni vízzel az arcodról. Ahhoz, hogy ez az összekapcsolódás létrejöhessen, szükség van egy ún. emulgeátorra, amely a kapocs szerepét ellátja, egyik részével a vízmolekulához, a mások részével pedig a zsírmolekulához kapcsolódik. Ezáltal kapunk egy emulziót, ami vízből, zsírból és egy emulgeátorból áll. (Emulzió egyébként létrejöhet emulgeátor nélkül is, de ez most nem tartozik a témánkhoz.)

Amikor egy felületaktív anyag kerül egy olajos szennyeződésre, majd ezután vízzel lemosod, akkor ez a felületaktív anyag segít emulziós cseppeké lebontani. A lipofil részükkel körbeveszik az olajat, faggyút vagy zsíros szennyeződést és „elrejtik” a víz elől, lehetővé téve így, hogy „le csempésszék”, lemossák a bőrről és tiszta legyen a bőr felülete.

Amikor elegendő felületaktív anyagot adunk a vízhez, akkor a felületaktív anyag molekulái micelláknak nevezett klaszterekké alakulnak. Ezek a micellák a felületaktív molekulák gömb alakú elrendeződései, a lipofil farok befelé mutat, míg a hidrofil fej kifelé néz - ez azt jelenti, hogy a lipofil farkakat a hidrofil fejek védik a víztől. A micellák nem kötődnek össze molekulává, ami azt jelenti, hogy könnyen átrendeződnek. Ha a micellás vizet például egy fülpiszkáló pamut végére öntöd, akkor az átrendeződik úgy, hogy a hidrofil fejek a vattához tapadnak és a lipofil farokrészek pedig „kilógnak”.

Így helyezkedik el a felületaktív anyag miután ráöntötted egy pamut anyagra.

 

Amikor áttörlöd az arcodat a micellás vízzel átitatott pamutvattával, akkor a lipofil farokrészek magukhoz vonzzák a sminket és zsíros szennyeződéseket és „elkapják őket”. Lehet, hogy többször át kell töröld az arcodat, hogy teljesen eltávolítsd a szennyeződéseket, mert a korongon ugye csak egy rétegnyi lipofil farok található. Ha lassabban törlöd át az arcod vagy pár másodpercig rajta tartod a vattakorongot az érintett területeken, akkor a lipofil farokrészeknek több ideje van a szennyeződéseket eltávolítani, hatékonyabbak. Ha ezután nem öblíted le az arcodat, akkor valószínűleg marad egy kis micellás víz az arcodon. Így elérkeztünk az eredeti kérdéshez.

 

Így távolítja el a micellás víz a szennyeződést a bőr felszínéről.

 

Arcot kell-e mosni a micellás víz használata után?

Nos, talán nem ezt vártad, de a válasz az, hogy attól függ. Miért? A micellás vizek gyengéd felület aktív anyagokat tartalmaznak és a felületaktív anyagok megzavarhatják a bőr lipid rétegét, ami irritációhoz vagy túl sok nedvesség elpárologásához vezethet a bőr belsejéből. De nem minden felületaktív anyag egyenlő és ugyanannyira irritáló! Mint, ahogy egyesek nem tudják elviselni a bőrükön a sodium lauryl sulfate-ot (nátrium-lauril-szulfát egy nagyon irritáló felületaktív anyag), és mások naponta tudják használni mindenféle probléma nélkül, addig egyesek jobban elviselik a micellás vízben lévő felületaktív anyagokat, mint mások. A helyzetet az is bonyolítja, hogy egy csomófajta felületaktív anyagot használnak a különböző micellás vizekben, különböző irritációs potenciállal. A micellás vizekben használt felületaktív anyagok (pl.: PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Disodium Cocoamphodiacetate, Hexylene Glycol, Poloxamer 184) sokkal gyengédebbek, mint a lemosható arctisztítókban lévőké, valamint gyakran hidratáló összetevőkkel egészítik ki őket, mint pl.: zsírsav-észterekkel, melyek gondoskodnak a bőr barrier sértetlenségének fenntartásáról, ezért nem kell őket lemosni. Ennek ellenére, ha ismételt használat után a bőrödet száraznak érzed, esetleg viszket és/vagy piros, akkor célszerű használat után egy sima vízzel átitatott vattakoronggal áttörölni az arcodat.

Technikailag hosszú távon nincs hatással, ha micellás vizet használunk és nem öblítjük le olyan bőrön, ami bírja ezeket a gyengéd felületaktív anyagokat. (Sőt, ilyen gyengéd felületaktív anyagokkal még hidratálókrémekben is találkozhatsz, melyben a feladatuk a zsíros és vizes rendszerek keveredésének a segítése, és azokat mégis egész nap a bőrünkön viseljük.)  Csak ne feledd, hogyha a bőröd kezd irritálttá válni, akkor az nem feltétlenül azt jelenti, hogy meg kell szabadulnod a micellás vizedtől, hanem jelentheti azt, hogy csak alaposan le kell öblítened a használata után. A gyártók is ezért írják rá a címkékre, hogy nem szükséges lemosni, mert az emberek nagyobb többségének a bőre kompatibilis a micellás vizekben használt gyengéd felületaktív anyagokkal. Ha te bőröd érzékeny, vagy minden kockázatot el szeretnél kerülni és van rá időd és energiád, akkor öblítsd le nyugodtan az arcodon maradt micellás vizet egy sima vizes vattakoronggal.

Útravaló

A bőr ápolásának nem csak egyetlen módja van, de vannak javaslatok és rendelkezésre állnak információk a termékekről és azok összetevőiről, ami alapján kialakíthatod a saját utadat. Igaz ez a micellás vizekre, hiszen az előbb olvasott információk alapján eldöntheted, hogy neked kell-e az a plusz extra öblítő lépés vagy a te bőröd jól tolerálja a bőrön maradt valamennyi gyengéd felületaktív anyagot, vagy ha még tolerálja is, te inkább elkerülsz minden kockázatot és lemosod. Azonban, ha érzékeny, irritált a bőröd, akkor viszont célszerű lenne használat után egy sima vizes koronggal áttörölnöd az arcod. Rajtad áll.

 

+ Te le szoktad mosni a micellás vizet az arcodról? Oszd meg velünk alul kommentben!

 

 

Róluk olvashattál a cikkben...

Keresés