A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Olajos arclemosó vs arctisztító balzsam – mi alapján válassz

Olajos arclemosó vs arctisztító balzsam – mi alapján válassz Melyik illik hozzád?

Egy korábbi bejegyzésünkben már szó volt a vízbázisú arctisztítók típusairól, így most az olajbázisú arctisztítókat vesszük górcső alá. Bizonyára bennetek is felmerült már, hogy mi is a különbség egy olajos arclemosó és egy arctisztító balzsam között. Cikkünkből most ez is kiderül.


Vízbázisú és olajbázisú arctisztítóval lesz teljes a dupla arctisztítási rutinod, melyről reméljünk, hogy már te is látod, hogy mennyire fontos alappillére a helyes és tudatos szépségápolási rutinnak. Két típusú olajbázisú arclemosóval találkozhatsz a piacon: olajos arclemosóval és arclemosó balzsammal. Funkciójukat tekintve hasonlóak, hiszen vonzzák az olyan olajbázisú szennyeződéseket, mint a smink, felesleges faggyú, piszok és fényvédő krém. Mindkét típus formulájában közös, hogy vízzel érintkezve tejes és vékonyabb állagúvá válnak a bőrön, így nagyon könnyű lemosni őket vízzel. Az olajbázisú arctisztítók szuperhősök a szennyeződések eltávolításában, ezért mindig az arctisztítási rutinod első lépéseként használd őket. Az olajos arclemosók és az arclemosó balzsamok is minden bőrtípus számára jók. Hahó, zsíros bőrtípusok és pattanással küzdők, hallottátok? Használjatok olajbázisú arctisztítókat!

Különbségek

A két típus igazából csak két dologban tér el egymástól: csomagolás és textúra.

Az arclemosó olajok folyékonyak és egy kicsit nehezebb textúrájúak a balzsamos lemosókhoz képest. Ezeket az arclemosókat pumpás palackokban csomagolják, így pár pumpálással már a tenyeredben is tudhatod őket. A balzsam típusú olajos lemosók viszont szilárdabb, „vajszerű” textúrájúak, melyek tubusos kiszerelésűek. A balzsamokhoz általában egy spatula is tartozik, melynek segítségével tudod felvinni az anyagot az arcodra.

Kit válasszak

Ahogyan már a dupla arctisztítási GYIK-ban jeleztük, igazából egyéni preferencia kérdése, hogy melyiket választod. Viszont, ha további segítségre van szükséged, hogy eldöntsd, hogy melyik mellett tedd le a voksodat, mondunk pár pro és kontra érvet mind a két típus esetén.

Az olajos lemosók előnyei és hátrányai

Mellette: Sokkal higiénikusabb

A pumpás kiszerelésnek köszönhetően nem kell az ujjaiddal belenyúlnod a tubusba, így biztos, hogy nem hagysz benne bacit, amit majd egy következő arctisztításkor felviszel a bőrödre. Mivel kinyitogatnod sem kell a fedelet, így sosem érintkezik a levegővel az olajos lemosó. A szépségápolási termékek levegővel érintkezve oxidálódhatnak, megváltozhat a színük, kiszáradhatnak vagy csomósság válhatnak – a funkciójukat pedig így már nem tudják betölteni.

Mellette: Sokoldalúbb termék, ecsetek tisztítására is használhatod őket

Textúrájuknak köszönhetően használhatod a smink ecseteid és az alapozó szivacsaid tisztítására is. Könnyű rajtuk szétoszlatni, majd langyos vízzel leöblíteni. Hallottunk olyanról is, hogy valaki hajat is mos vele alkalmanként, hogy feloldja fejbőréről a zsíros szennyeződéseket.  

Ellene: Ügyeskedni kell vele

Általában először a tenyerünkbe pumpáljuk az olajat, hogy onnan vigyük fel az arcunkra. Azonban pár óvatlan mozdulat után könnyen abba a csapdába eshetsz, hogy az olaj már folyik is a könyöködön lefele, a mosdókagylóban vagy terül el a padlón. Néhányan tehát kicsit macerásnak találhatjátok a kezelését, míg az arctisztító balzsamok nem folynak mindenfele.

Ellene: Túl olajos

Sokan már attól a gondolattól kibuktok, hogy első lépésként bármilyen olajbázisú arctisztítót magatokra kenjetek. Az olajos lemosók folyós, kissé nehezebb textúrájának az érzése a bőrön jobban hasonlít a tiszta olajokra, és hát ez fokozza ezt az ellenérzést, melytől páran nehezen szabadultok.

Arctisztító balzsamok előnyei és hátrányai

Mellette: Utazóbarát

Habár igaz, hogy az arclemosó olajok pumpájához tartozik egy ilyen kis blokkoló, de ez a táskában könnyen elmozdulhat és akár leeshet. A következményeknek pedig nem fogsz örülni. Az arclemosó balzsamok fedele ezzel ellentétben nem csak, hogy jól zárnak és ilyen szempontból biztonságosak, de ha szükséges lenne egy kisebb tubusba kiporcióznod, akkor textúrájának köszönhetően ez sokkal kényelmesebb és kevésbé bonyolult folyamat (sőt, a spatula is segítségedre van).

Mellette: Hatékonyabbak a smink eltávolításában

Nem szak szerintünk, de több reddit kommentelő szerint is a balzsam típusú lemosók a legjobb sminklemosók az olajbázisú arctisztítók között.  Valahogy az az érzés, hogy jobban leoldja a sminket, különösképpen a szempillaspirált. A spatula segítségével könnyen az arcra lehet helyezni a balzsamból és egyszerű szabályozni a felvinni kívánt mennyiséget. Az sem utolsó, hogy nem kell félni, hogy szétfolyna az arcunkon, mielőtt mi szét szeretnénk kenni. Vízzel emulgeálva szuperül leszedni a makacs sminket is.

Ellene: Kicsit több erőfeszítésbe kerül esténként

Tudjuk bután hangzik, de egy fáradt nap után sokkal egyszerűbbnek tűnik pár pumpálás után arcot mosni. Ellenben, ha hulla fáradtak vagyunk, már a fürdőbe is nehezen találunk be,  a tubus kinyitása is már extra erőfeszítésnek tűnik, ha nincs a közelben a spatula, meg kell keresni, használat után el kell mosni, olyan helyre tenni, hogy ne legye koszos, aztán a balzsamot is jól be kell dolgozni a bőrbe. Ahh... (Nah, meg van ez a „horrorisztikus kép”?).

 

+ Te melyiket választanád? Lentebbi ajánlatainkkal már válogathatsz is a legjobbak között!

blog comments powered by Disqus

Keresés