A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Mi az a probiotikus bőrápolás? Mire jó?

Mi az a probiotikus bőrápolás? Mire jó? Bevezetés az új modern bőrápolás világába
A probiotikus bőrápolás most nagyon felkapott irány lett a kozmetikumgyártók körében és egyre jobban kezd terjedni a tudatos bőrápolók körében is. Azt már tudjuk, hogy a bélrendszer mikrobiológiai egyensúlyának szempontjából milyen hasznosak a probiotikumok, de vajon a bőrre kenve is van hasznuk? Ennek jártunk most utána és még többnek is! Olvass tovább a részletekért!

Ha már rohannál is egy probiotikus krémet vásárolni, akkor pár percet még várj vele, mert érdemes előtte alaposan tájékozódni. Annak érdekében, hogy valóban kiaknázhasd a probiotikumok előnyeit a bőrápolásban, kulcsfontosságú szempontoknak kell megfelelnie a terméknek, amiket most végig is veszünk.

Mik azok a probiotikumok

Először is ismerkedjünk meg a mikrobiom fogalmával, ami nem más, mint az emberi testben és testen élő mikroorgazmusok (baktériumok, gombák, vírusok) alkotta ökoszisztéma. Bőrünk minden egyes négyzetcentimétere több, mint egy milliárd ilyen mikrobának ad otthont! Az egészséges és kiegyensúlyozott bőr mikrobiomja olyan, mint egy változatos esőerdő - minél több „törzs” él együtt rajta, annál egészségesebb a bőr. A mikrobiom feladata, hogy megvédje a bőrt a káros környezeti hatásoktól, mint például a szennyeződésektől, a káros baktériumoktól vagy az UV sugárzástól. Meglepő módon ezeket csak úgy tudja megtenni, ha "jó" és "rossz" mikróbák is alkotják, mert általuk tud egy egészséges egyensúly létrejönni. 

A probiotikumok ennek a mikrobomnak a részei, sokféle, folyamatosan és dinamikusan változó mikroorganizmusok (vagy élő kultúrák, barátságos baktériumok), amelyek nagyban befolyásolják a bőr egészségét és általános megjelenését, kulcsszerepük van a mikrobiom stabilizálásában.

Noha már jól ismertek az élelmiszer- és étrend-kiegészítők világában, a probiotikumok használata a bőr számára egy kialakulóban lévő és igazán úttörő újdonság a bőrápolásban.

Miért fontosak a probiotikumok a bőr számára

Minden ember egyedi mikrobiommal, saját, jellegzetes, folyamatosan változó mikroorganizmus kombinációval rendelkezik, viszont a kutatók csak nemrég kezdték megérteni a probiotikumok bőrre, pattanásokra, rosaceára és más állapotokra gyakorolt ​​hatását.

Hogy a kutatások hova jutottak pár év alatt, azt nagyon jól szemlélteti, hogy míg 10 évvel ezelőtt a kutatók úgy gondolták, hogy a testünkön belül és a bőrünkön körülbelül 200 különböző típusú mikroba él, ma már viszont tudjuk, hogy billiónyi kis fickóval osztjuk meg a bőrünket és testünket. Azért ne akadj ki, mert óriási szerepet játszanak abban, hogy a bőr képes legyen megvédeni önmagát, szó szerint nem létezhetnénk nélkülük.

A napkárok, a levegőben található szennyező anyagok, az étrend és az irritáló bőrápolási termékek csak néhány példa arra, hogy mik tudják kibillenteni a mikrobiomot az egyensúlyából, melyek olyan elhúzódó problémákhoz vezethetnek, mint a pattanások, a szárazság vagy a vörös, érzékeny bőr. A probiotikus bőrápolás célja az, hogy barátságos és tápláló környezetté alakítsa a bőrt a baktériumok számára, helyreállítsa azt a finom egyensúlyt a bőrön, amely lehetővé teszi a jó baktériumok virágzását, így a bőr csúcsformában tudja tartani magát.

Hogyan javítják a probiotikumok a bőr állapotát

Fontos megjegyezni, hogy további kutatásokra van szükség a probiotikus bőrápolás hatékonyságának meghatározásához, de remélhetőleg folytatódnak az eddigi ígéretes kutatások, melyek szerint a bőr mikrobiomjának a stabilizálása:

  • erősíti a bőr felszínét a környezeti behatolókkal, behatásokkal szemben,
  • fokozza a bőr azon képességét, hogy megfelelően hidratálttá váljon - és maradjon
  • csökkenti azokat a tényezőket, ami az érzékenységet és a kipirosodást kiváltja
  • láthatóan javítja a szárazság jeleit, beleértve a feszes, kényelmetlen érzést is
  • helyreállítja az egészséges, optimális pH egyensúlyt a bőr felszínén
  • lelassítja az öregedés jeleinek megjelenését, a ráncok mélységét csökkentheti

A probiotikumok akkor működnek a leghatékonyabban a bőrápoló termékekben, ha prebiotikumokkal együtt formulázzák őket. A prebiotikumok természetes módon elősegítik a probiotikumok növekedését, gyakorlatilag ők a probiotikumok üzemanyagai, így segítve őket abban, hogy boldoguljanak, hatékonyan végezhessék „munkájukat”. Tehát, az optimális eredmény érdekében azok a legjobb probiotikus bőrápoló készítmények, amik prebiotikumokat és probiotikumokat is tartalmaznak.

A „biotikus” bőrápolás ezzel még nem ért körbe, ugyanis a bőr felszínén lebomló probiotikumokkal melléktermékek generálódnak, az úgynevezett posztbiotikumok, melyeknek szintén nagyon előnyös hatásai vannak a bőrre. A posztbiotikumok elősegítik az optimális bőrflóra és a nedvesség egyensúlyának fenntartását, valamint erősítik a bőr védőrétegét a környezeti behatásokkal, stresszorokkal szemben. A posztbiotikumok közé tartoznak a peptidek, fehérjék, aminosavak, enzimek, hialuronsav, tejsav, keramidok, antioxidánsok, melyek mind segítenek az öregedés jeleinek csökkentésében, a hidratálás fokozásában és a bőr egészséges, élénk tónusának javításában.

Ha valami ütős probiotikus bőrápolót keresel, akkor keresd ennek a három „biotikumnak” a szinergiáját a kozmetikumokban, ne csak a probiotikumokat keresd az összetevőlistában!

Mik a legjobb bőrápoló probiotikumok?

A kutatások számos probiotikum hatását vizsgáltak a bőrre, pattanásokra és más betegségekre vonatkozóan, de lehetetlen kiemelni egyet, amit kikiálthatunk a legjobbnak. Már csak azért sem, mert mindenkinek egyedi mikrobiomja van, így míg valakinek az egyik probiotikum nagyon beválik, másnak közel sem biztos. Érdemes ezért olyan formulákat keresni, ami a fentebb említett „biotikus” összetevők keverékét tartalmazza (pre-, pro- és poszt-).

Az eddig legjobban bizonyított probiotikus bőrápolási összetevők a Lactobacillus, a Bifidabacterium, a Vitreoscilla és a különféle fermentek.

Klassz prebiotikum források a xilit (xylitol), a ramnzóz (rhamnose), a glükomannán (gucomannan) és a fruktooligoszacharidok. A prebiotikumokat tartalmazó ételek közé tartoznak a fokhagyma, a hagyma, a zab, az árpa, a búzakorpa, a spárga, a banán és a lenmag, valamint a cikória gyökerében található inulin néven ismert növényi rost. Így, ha ezen növényi kivonatokkal vagy származékaikkal találkozol a bőrápolási termékedben, akkor könnyedén kiaknázhatod a prebiotikumok bőrre gyakorolt hatását.

Posztbiotikumok a fentebb említett hialuronsav, peptidek és keramidok, melyek nagyszerűen kiegészítik azt, amit a probiotikumok tehetnek a bőrödért.

Még a lizátum (lysate) összetevőket érdemes megemlíteni a probiotikus bőrápolásban, mint hasznos összetevők. A lizátumok a probiotikumok származékai, melyek szintén a bőr mikrobiomjának megerősítésében és a bőrproblémák csökkentésében segítenek, így őket is érdemes keresni az összetevőlistában (pl.: bifida ferment lysate).

Ezek a koreai kozmetikumok tartalmaznak probiotikumot

A probiotikus bőrápolók között az abszolút kedvencünk a NEOGEN Probiotics Double Action Széruma, ami tartalmaz prebiotikumokat, probiotikumat és posztbiotikumat is, sőt lizátumokat is, így meg van benne az a szinergia, ami ahhoz kell, hogy kiaknázhasd a probiotikus bőrápolást legjavát. A szérum helyreállítja és megerősíti a bőr védőrétegét és visszaállítja az optimális pH egyensúlyát, így a bőr hidratáltabb és egészségesebb megjelenésű lesz, valamint segíti a bőrérzékenység elleni küzdelmet is.

Ha már van szérumod, akkor kombinálhatod a NEOGEN Probiotics Relief Krémjével, melyben ugyanúgy megtalálhatod a hármas kombót, fermentált és bőrtápláló összetevőket. Ez a könnyű, joghurtszerű állagú hidratáló krém nemcsak hidratálja a bőrt, hanem a bőr mikrobiomjának kiegyensúlyozására, stabilitására és a bőr barrier megerősítésére is szolgál.

 

A cikk elkészítéséhez felhasznált források: forrás 1forrás 2 

 

+ Te hallottál már ezelőtt a probiotikus bőrápolásról? Oszd meg velünk alul kommentben!

 

Róluk olvashattál a cikkben...

blog comments powered by Disqus

Keresés